Trdelnik: lekkernij uit Tsjechië, gebakken boven hete kolen in de openlucht. Zo lekker! Gelukkig vond ik op het Tsjechische internet een recept met gebruik van de oven binnen.

Ingrediënten:
2,5 dl melk
3 eetlepels poedersuiker
80 gram gesmolten boter
500 gram bloem
2 stuks eieren
1 ei voor het bestrijken van het deeg
7 gram droge gist 
5 eetlepels kaneelsuiker

Mix de gist met een beetje warme melk en een klein beetje suiker. Laat het even staan. In een aparte schaal: meng alle ingrediënten (bloem, overige suiker, de gesmolten boter, rest van de melk, 2 stuks geklopte eieren en het gistmengsel) tot een zacht deeg. Dek de schaal af en laat het mengsel op een warme plaats 30 tot 45 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en omwikkel glazen potten of (bier)flesjes met aluminiumfolie.

Rol het deeg uit (op een werkplek licht met bloem bestoven)  en snij het in lange repen. Wikkel deze rond de glazen potten/flesjes.  Klop het ei los en bestrijk daarmee het deeg en bestrooi het deeg daarna met kaneelsuiker.

Zet de glazen potten/flesjes met deeg rechtop in de oven en bak in 8-10 minuten het deeg gaar. Haal de trdelnik van de glazen potten/flessen af en laat deze afkoelen. Je kunt ze als ze net uit de oven komen ook nog in gehakte nootjes of zoiets wentelen. Maar let op; heel warm!
Eten doe je zo of gevuld met slagroom.

Succes en smakelijk!

https://recepty.vareni.cz/tradicni-trdelnik/

De waardering van www.tsjechshop.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 25 reviews.