Een paar dagen geleden werd mij gevraagd om glutenvrije piškoty. Omdat we deze (nog) niet op de shop hebben, heb ik op het Tsjechische internet naar een recept gezocht, gevonden en vertaald. Tjonge, wat moet Veronika Poláčková lekkere koekjes gebakken hebben, want ze is er zo enthousiast over. En al ken ik haar niet, toch wil ik haar alvast bedanken voor het recept J. Ik heb zelf geen ervaring met glutenvrij eten of bereiden en ga ervan uit dat de bakker of bakster van deze koekjes zelf de do’s en de don’ts in de gaten houdt. 

Nodig voor 100 gram (ongeveer 45 biscuitjes):
• 50 g rijstmeel
• 45 g griessuiker
• 2 eieren maat M, eiwit en eigeel gescheiden

Oven voorverwarmen op 170’ C gedurende 10-12 minuten.

Bereiding:
1. Klop de eiwitten stijf en voeg daarna lepel voor lepel de suiker toe. Blijf ondertussen kloppen, anders zakt het eiwit mogelijk weer in. Klop daarna nog een minuutje door. Zo krijg je een dikke massa die niet uit de bak valt als je deze op de kop houdt.
2. Kop de eidooiers en meng het gele goedje lepel voor lepel toe aan het dikke eiwitmengsel. Roer het voorzichtig regelmatig even door.
3. Voeg ten slotte de bloem toe, ook lepel voor lepel. Roer niet langer dan noodzakelijk anders heb je kans dat het deeg inzakt.
4. Doe het deeg in een spuitzak of in een plastic zak met een afgeknipte punt van ongeveer 1,5 cm breed.
5.Spuit het deeg onmiddellijk op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dit deeg moet direct gebruikt   worden.  Om het typische uiterlijk van de piškoty te krijgen, spuit het deeg loodrecht op de plaat en til de spuit aan het einde even op, zodat je een zogenaamd topje krijgt in het deeg.
6. Bak in een voorverwarmde oven op een middelhoog rooster op 170 graden gedurende 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn. Blijf erbij, want iedere oven is anders.
Bewaren: bij kamertemperatuur, gedurende 1 maand

De waardering van www.tsjechshop.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 6 reviews.