Trdelník

Extra: in dit pak zit een zakje vanillesuiker en een zakje kaneelsuiker.

Werkwijze:

  1. Bij de baxmix voegen wij 50 ml. olie en 250 ml lauw water. Verwerk deze ingrediënten tot een deeg en laat dit op een warme plaats rijzen gedurende ca. 30 minuten.
  2. Haal uit het deeg steeds een stukje deeg en rol dat tot een “slang” met een doorsnee van ca. 1,5 cm en rol dit plat op een met bloem bestrooide deegrol en met bloem bestrooide ondergrond. Draai dit om een een kremrol vormpje heen, spiraalsgewijs. Laat bij het rollen ruimte tussen de rolletjes omdat het deeg als het gebakken iwordt, in volume toeneemt. Besmeer het deeg om de rol met boter en laat dit nu 15 minuten rijzen. Leg de trdelnik daarna op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak op 15-20 minuten op 180’ C.
  3. Heb je geen kremrol vorm, pak dan een keukendeegroller waaromheen je het deeg rolt. Tip: bekleed de vorm met aluminiumfolie en zorg dat de rol de bakplaat niet raakt.Bak 20-25 minuten op 180’C. Draai tijdens het bakken de rol een paar keer.
  4. Neem het baksel uit de oven, besmeer weer met boter en bestooi rondom of rol in de kaneelsuiker of in de vanillesuiker. Of bestrooi met stukjes hazelnoten of amandelen. Haal het van het kremrolvormpje of van de deegroller.

Op het Tsejchische internet zag ik dat men het deeg ook rondom staande flessen rolde. Die waren vooraf ingevet met olie. Ik weet eerlijk gezegd niet of de flessen de baktemperatuur wel aankunnen.

Smakelijk eten!