Generated by  IJG JPEG Library
Generated by IJG JPEG Library

Tja, het afgelopen ijshockey-weekend bracht niet wat we hoopten: VS won in de halve finale van Tsjechie. De Tsjechen gingen zonder medaille naar huis. Maar goed, altijd optimistisch blijven 🙂 . Dus we kijken nu al uit naar de (grote) rol die Tsjechie zeker gaat spelen in het komende EK voetbal. Tsjechië is op papier de sterkste tegenstander van Nederland (samen met Turkije).

Nederland is Tsjechie al veel vaker op het voetbalveld tegengekomen. Natuurlijk in september 2014 (Tsjechie-Nederland 2-1) in de EK-voorrondes. Maar verder terug in de tijd staat natuurlijk de EK-halve finale in 1976 in Joegoslavie velen nog voor de geest. Voor de wedstrijd ging iedereen ervan uit dat Nederland die wel even zou winnen. En revanche zou weten te nemen voor de verloren WK-finale in 1974. Maar het liep anders. Het toenmalige Tsjechoslowakije wist in de 20e minuut op voorspring te komen door een knap doelpunt van  Anton Ondruš. Hij verspeelde zijn faam echter door in de 71ste minuut nog een keer te scoren,ondrus maar nu in eigen doel. In de verlenging van die wedstrijd scoorden Zdeněk Nehoda en František Veselý. Eindstand na verlenging dus 3-1.

Noot: vraag Willem van Hanegem naar deze wedstrijd en hij zal zeker uit zijn vel springen. Na een zware overtreding op onze nationale trots Johan Cruijff door Nehoda, gaf de scheidsrechter Clive Thomas geen rode kaart. Uit deze situatie wist Nehoda een doelpunt te scoren. Willem was zo boos dat hij niet wilde aftrappen voetbal 1976en ook niet naar de scheidsrechter luisterde. Gevolg: rood. Eerder had Johan Neeskens ook al rood gekregen. Oranje was niet blij.