Op verzoek herhaal ik een succesrecept voor de lekkerste Pracny (kerstkoekjes). pracnyMet dank aan mijn lerares Tsjechische Conversatie!

Pracny:
= 70 gram gemalen noten (naar keuze bijv. walnoten, hazelnoten, amandelen of   gemengd)
= 100 gram boter
= 70 gram poedersuiker
= 140 gram bloem
Naar smaak toevoegen: vanille en/of kaneel en/of cacaopoeder en/of gemalen kruidnagel.

pracny-2Maak stevig, redelijk droog aanvoelend deeg en laat dit liefst tot de volgende dag in de koelkast rusten (maar minimaal 2 uur). Vul kleine koekvormpjes die je van tevoren voor de eerste bakbeurt hebt ingevet met gesmolten boter. Vul je de vormpjes voor een tweede keer, dan hoeft dit niet meer. Bakken in een niet te warme (voorverwarmde) oven op ca. 170′. Ongeveer 10 minuten, maar hou je oven in de gaten want de koekjes mogen niet te donker worden. Anders smaken ze bitter. Klop met het omgedraaide hete vormpje op een houten plankje, zo komt het koekje eruit. Na het bakken meteen bestrooien met poedersuiker.

NB: mij is verteld dat deze koekjes voor de Tsjechen niet hard mogen zijn terwijl in Nederland juist knapperige koekjes op prijs worden gesteld. Ik hoorde zelfs dat de koekjes in Tsjechie ruim voor Kerstmis gebakken worden, waarna ze op de slaapkamer gezet worden om vochtig te worden. Echt waar, Tsjechische dames/heren onder ons?

De waardering van www.tsjechshop.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 78 reviews.