Toen ik de voorraad Marlenka op de Tsjechshop aanvulde, vroeg ik me af hoe het toch komt dat dit van oorsprong Armeense gebak, eigenlijk in Tsjechië gemaakt wordt. Ik zocht wat meer informatie en kwam terecht op bij CeskySight, dé specialist in luxe vakantiehuizen in Tsjechie (www.ceskysight.nl).
Zij hebben ook heel veel informatie over Tsjechië staan op hun site, leesbaar en duidelijk. Dus onderstaande tekst komt van hun site. Dank, Jellie!

Het duurde niet lang of het wonder geschiede. Het honing wonder, het lang bewaarde familie recept van de
Armeense familie werd gebruikt, en hij maakte samen met zijn zus de eerste marlenka honingtaarten. De eerste taarten waren voor vrienden, maar niet lang daarna verkochten ze de marlenka taarten aan lokale bars, cafes, restaurants, bakkerijen. Snel werd deze lekkernij razend populair en de groei zette door. Deze speciale zoete en zachte taart met zijn unieke smaak is genoemd naar de dochter van de eignaar-MARLENKA. Omdat de afzet maar bleef groeien was de productie in de huiskeuken niet meer voldoende. In 2003, de Armeeniers Gevorg en Hasmik Avetisyan richte de firma MIKO international s.r.o. op en vestigde zich in Frydek-Mistek. De firma start met 4 werknemers en jaar na jaar groeit dat aantal aanzienlijk.”
