Nog nooit Tsjechische Pracny gebakken? Moeilijk? Kom nou, niet met dit filmpje.

Ingrediënten:
Ik heb het recept van het filmpje aangehouden 
85 gram gemalen noten (hazelnoten of walnoten, of beide, fijn of grof gemalen)
160 (room)boter (koelkasttemperatuur, fijn gesneden)
160 gram poedersuiker
250 bloem (Tsjechische bloem = hladka) of gewone Nederlandse bloem
1 klein ei
1/2 theelepel kaneel*
15 gram cacao*
1/2 theelepel gemalen kruidnagel of /nootmuskaat*

*deze ingrediënten geven de koekjes smaak, dus bepaal ook zelf hoeveel je gebruikt. 

Verder nog nodig: 
Voorverwarmde oven 170′
Je kunt heel veel kleine bakvormpjes gebruiken, in het filmpje gebruiken ze “Labka”

Bereiding: zie ook het duidelijke filmpje:
Ik gebruik de keukenmachine (het hakmes) en daarna kneed ik het deeg door met de hand. Het blijft korrelig. Het deeg is vrij droog en brokkelig. Verpak het in huishoudfolie en laat het in de koelkast rusten. Liefst een nacht, maar minimaal een paar uur. Vul de vormpjes licht in met gesmolten boter. (Dat hoeft alleen voor het eerste gebruik.) Vul de vormpjes met het deeg maar niet te vol en druk het deeg goed aan. Bakplaat met bakpapier bekleden en de vormpjes erop zetten. Baktijd: ca.7 – 10 minuten  (kleine vormpjes natuurlijk korter). Maar hou ze in de gaten want ze verbranden snel, Ze moeten vrij licht blijven. Keer het vormpje om, klop er op met bijvoorbeeld een pollepel en bestuif het koekje meteen met poedersuiker.
O ja, voor een nieuwe bakronde hoef je de vormpjes niet af te wassen (als er tenminste geen restjes koek zijn achtergebleven), ik vet de vormpjes ook niet in maar vul ze weer gelijk.

Succes!

Met dank aan Babiččina volba!

 

De waardering van www.tsjechshop.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 77 reviews.