pracnyHet is vaste prik: tijdens de laatste les Tsjechische Conversatie voor Kerstmis bakt onze lerares Tsjechische kerstkoekjes in allerlei uitvoeringen. Je ruikt het al als je het klaslokaal binnen komt en je neemt je voor om dit keer niet te veel koekjes te eten. Maar je herinnert je de smaak van vorig jaar en je kunt eenvoudigweg niets laten staan…
Gelukkig is ons het recept verstrekt en dat deel ik graag met jullie. Met dank aan!

Pracny:
= 70 gram gemalen noten (naar keuze bijv. walnoten, hazelnoten, amandelen of   gemengd)
= 100 gram boter
= 70 gram poedersuiker
= 140 gram bloem
Naar smaak toevoegen: vanille en/of kaneel en/of cacaopoeder en/of gemalen kruidnagel.

pracny-2Maak stevig, redelijk droog aanvoelend deeg en laat dit liefst tot de volgende dag in de koelkst rusten (maar minimaal 2 uur). Vul kleine koekvormpjes die je van tevoren voor de eerste bakbeurt hebt ingevet met gesmolten boter. Vul je de vormpjes voor een tweede keer, dan hoeft dit niet meer. Bakken in een niet te warme (voorverwarmde) oven op ca. 170′. Ongeveer 10 minuten, maar hou je oven in de gaten want de koekjes mogen niet te donker worden. Anders smaken ze bitter. Klop met het omgedraaide hete vormpje op een houten plankje, zo komt het koekje eruit. Na het bakken meteen bestrooien met poedersuiker.

Op zoek naar originele Tsjechische koekvormpjes? Klik hier

 

De waardering van www.tsjechshop.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 78 reviews.