Mij wordt regelmatig gevraagd of je de bloem die gebruikt wordt in Tsjechische recepten, ook één-op-één kunt vervangen door Nederlandse bloem. Dat kan in sommige gevallen wel maar smaak en/of resultaat van het baksel worden wel anders dan in Tsjechie. Hoe zit dat dan? 

Zoals gezegd, anders dan in Nederland kent men in Tsjechie verschillende soorten bloem (mouka). Natuurlijk is de basis van de Tsjechische bloem tarwe. Maar wat deze bloem zo speciaal maakt, is de ruwheid van de maling. In Tsjechie heeft men keuze uit vier soorten, het gebruik ervan is afhankelijk van wat je maakt.

Hladka
Deze bloem is de zachtste van al het meel en wordt gebruikt bij het maken van iets delicaats en luchtigs, Het is het beste meel voor het maken van kerstkoekjes en peperkoek. Hladka-bloem lijkt het meest op bloem voor alle doeleinden. 

 

Polohrubá
Dit is een semi-grove bloem, heeft een hoger eiwitgehalte dan de ” normale”  bloem en dat leidt ertoe dat de dingen die je maakt waarschijnlijk moeilijker kneedbaar en taaier worden. Toch wordt het veel gebruikt voor brood e.d.

Hrubá
Dit is een grove bloem, die vooral gebruikt wordt voor het maken van knedliky. Deze bloem neemt veel vloeistof op. 

Krupice
Dit is het grofste van de soorten Tsjechische meel, het is qua textuur erg vergelijkbaar met wat we in Nederland kennen als griesmeel. Krupice wordt zelden gebruikt, maar het is bijvoorbeeld het hoofdingrediënt in krupicová kaše.

Met deze kennis wordt het misschien wat gemakkelijker om de bloem in Tsjechische recepten door Nederlandse bloem te vervangen of je weet nu dat je een recept gewoon niet met Nederlandse bloem kan uitvoeren.

Succes!

.

De waardering van www.tsjechshop.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 20 reviews.