Tsjechische gezinnen eten ieder jaar hetzelfde met Kerst; het voorgerecht is meestal vissoep en het hoofdgerecht is altijd zelfgemaakte aardappelsalade en vers gebakken karperschnitzel. Best makkelijk eigenlijk, elk jaar hetzelfde eten. 

Vroeger werden karpers  levend gekocht, op markten, etc. De mooiste en beste karpers kwamen uit de stad Třebon. Maar omdat ze pas voor het kerstdiner gedood werden, moest dat beest ergens blijven. In de badkuip dus. Dat leverde soms gekke situaties op: kijk maar eens hier (zet het geluid aan).

 

Natuurlijk kun je tegenwoordig de karperschnitzels ook kant en klaar kopen. Wel zo praktisch!

Dan mis je trouwens wel de karperschubben. Van oudsher worden gedroogde karperschubben in de portemonnee bewaard. Dat zou rijkdom brengen.

 

De waardering van www.tsjechshop.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 72 reviews.