De broodjes jidášky ofwel judasjes zijn traditionele paasbroodjes in Tsjechië. Ze symboliseren het touw waaraan de verrader Judas zich ophing. De broodjes, bedekt met honing, zijn meestal in de vorm van een strop maar kunnen ook andere vormen hebben. Ze worden traditioneel ‘s avonds gebakken op de woensdag voor Pasen. Het bijgeloof beweert dat iedereen die op Witte Donderdag (Tsjechisch: Groene Donderdag) de broodjes eet bij zonsopgang, het hele jaar door zal worden beschermd tegen menselijk verraad, slangenbeten en bijensteken. Mocht het niet lukken om zo vroeg op te staan dan kunnen de jidášky broodjes ook prima bij het ontbijt.

 


Benodigde ingrediënten:

• 500 gram bloem
• 70 gram boter op kamertemperatuur
• 2 eierdooiers
• 300 ml kookroom
• 80 gram griesmeel
• 25 gram verse gist (te koop bij de bakker en/of molen)
• een snuf zout
• een snufje geraspte nootmuskaat
• schil van 1/4 citroen
• 1 ei
• 2 eetlepels honing
• 50 gram boter

Bereiding 

Meng de verse gist, een theelepel suiker, een lepel bloem en giet 100 ml lauwe kookroom erbij en laat het even rijzen. Meng in een andere kom de overgebleven bloem, suiker en griesmeel en maak een putje waar je het papje met gist toevoegd. Voeg twee eierdooiers en kookroom toe en meng het tot een stevig deeg. Voeg dan de boter en zout toe. Kneed minimaal 5-10 minuten tot het deeg elastisch is en vorm deze tot een bal. Dek de kom af met folie of een theedoek en laat het een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Kneed het deeg nog even en verdeel het in 24 gelijke stukken. Rol de stukjes tot een lange sliert van ongeveer 20-25 cm. Maak verschillende knoopbroodjes en bestrijk ze met een losgeklopt ei en laat ze nog 20 minuten rijzen. Verwarm de oven op 200 graden en bak de broodjes 15 min. Verwarm de honing met 50 gram boter (eventueel rumaroma erbij) en besmeer de broodjes met het mengsel.

Met dank aan:
https://verkeersbureaus.info/ 

De waardering van www.tsjechshop.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 78 reviews.