Het is traditie om in Tsjechië met Pasen een lammetje te maken, Het beste doe je dat met een daarvoor speciaal bestemd tweedelige paasvorm (klik hier om deze te bekijken of te kopen). 

Recept voor 1 paaslam (Met dank aan “HEX, passie voor zelfmaken”)
Ingrediënten
– 2 eieren
– 110 gram suiker
– 120 gram zachte boter
– 1 pakje vanillesuiker
– beetje zout
– 160 gram meel
– 1 afgestreken theelepel bakpoeder
– boter om de vorm mee in te vetten
– poedersuiker om het lam te bestrooien

Werkwijze
– oven voorverwarmen op 180 graden
– eidooiers van eiwit scheiden
– eiwit met 55 gram suiker stijf slaan
– eigeel met 55 gram suiker, de zachte boter, vanillesuiker en zout schuimig slaan
– het meel met bakpoeder door eigeelbotermengsel heen roeren
– het stijfgeslagen eiwit er voorzichtig doorheen mengen
– vorm invetten met boter en dicht maken door middel van klemmen of ijzerdraad
– het deeg erin scheppen
– de vorm onderin de oven plaatsen
– in de voorverwarmde oven ongeveer 50 minuten laten bakken
– na het bakken, de vorm in een vochtige doek wikkelen en 10 minuten rusten laten
– dan voorzichtig het lammetje uit de bakvorm halen en verder laten afkoelen
– eventueel bestrooien met poedersuiker of op een andere manier versieren*

*Het lammetje wordt extra mooi met een wit vachtje. Hoe doe je dat? Klop een paar eiwitten met suiker op boven een pan met stoom (tijdens het kloppen moet het warm blijven, vandaar de stoompan). Net zolang totdat alles mooi wit en dik wordt. Voor één eiwit gebruik je ongeveer 60 gram kristalsuiker. Breng dan de witte massa met een lepel op het lammetje aan en maak met je vinger draaiende bewegingen. Zo krijgt het lammetje mooie krullen. Kofieboontjes kunnen dienen als oogjes, of rozijntjes.. Als het opgedroogd is, doe dan een mooi strikje om het nekje en klaar! (Met dank aan Jana Gilbersová – via AHOJ)

 

De waardering van www.tsjechshop.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 72 reviews.