Koule sv. Mikuláše – Sinterklaasballen

Belofte maakt schuld: nog niet zo lang geleden heb ik beloofd om een Sinterklaasrecept uit Tsjechie te plaatsen. Uiteindelijk kwam ik uit bij Vareni.cz, een erg leuke site. Ik heb het recept “Koule sv. Mikuláše – Sinterklaasballen” vertaald, zodanig dat het ook logisch is om te maken. Ze lijken me eerlijk gezegd heerlijk (zoet), ik heb ze nog niet kunnen maken. Ik hoor dus graag van verbeteringen op dit recept want voordat het Sinterklaas is, staan deze bij ons op tafel.

Nodig:
100 gram witte chocolade, in stukje gebroken.
150 gemalen hazelnoten
20 gram (room)boter
500 gram poedersuiker
1 blik gecondenseerde melk
5 eetlepels water (te koken)
chocolade topping
Bereiding:
Breng water aan de kook. Pak een andere pan en doe daar de poedersuiker in, doe daar 5 eetlepels water bij. Voeg de roomboter erbij en de stukjes witte chocolade. Roer alles zo goed mogelijk door en voeg er dan de gecondenseerde melk bij. Verwarm nu heel langzaam de pan en blijf goed roeren, anders brandt de massa aan. Haal de pan van het vuur (ik zou de massa in een schaal doen) en voeg de gemalen hazelnoten toe. Zo koelt de massa snel af. Draai dan bolletjes ter grootte van een walnoot en leg deze dan op een bakplaats. Rol deze naar keuze eerst door gesmolten chocolade. In Tsjechie gebruiken ze hiervoor zogenaamde chocolade topping (čokoládová poleva) maar je kunt zelf natuurlijk ook au-bain-marie chocolade smelten (of de chocolade gewoon weglaten) en dan door gehakte walnoten of kokos en leg ze dan in een papieren vormpje. Smullen maar!

O ja, dan staat er ook nog bij: de ongedecoreerde suikerballen, bewaard in een goed afgesloten doos, blijven goed tot Kerstmis. Dat gaan ze bij ons naar alle waarschijnlijkheid niet redden 🙂 

(bron: Vareni.cz)