Een Tsjechisch Pasen is zoet. Een populair zoet recept is de cake Beránek gemaakt in de vorm van een lammetje welke bestrooid wordt met poedersuiker. Een ander zoet paasrecept is het ronde brood mazanec met in rum gedrenkte rozijnen of gedroogd fruit en overgoten met geraspte amandelen. Mazanec is het paasbrood van Tsjechië en wordt bij elke bakker verkocht. Het brood kun je ook eenvoudig zelf maken, je hebt er alleen wat tijd en geduld voor nodig.

Benodigde ingrediënten:
• 230 gram bloem
• 100 gram grof volkorenmeel
• 20 gram verse gist (te koop bij de bakker en/of molen)
• 115 ml lauwe melk
• 60 gram suiker
• 1 zakje vanillesuiker (20 gram)
• 70 gram zachte boter
• snuf zout
• 1/2 theelepel citroenschil
• 3 eieren
• 35 gram rozijnen (eventueel in rum)
• 35 gram gehakte amandelen
• 50 gram amandelschijven

Bereiding Mazanec

Doe in een bakje de verse gist en doe hierbij twee eetlepels suiker, 25 gram bloem en een beetje melk. Meng de ingrediënten tot een papje en laat deze even staan. Meng de bloem met de grove volkorenmeel in een kom, maak een holletje in het midden en giet hierin het papje, de rest van de lauwe melk, suiker, twee eierdooiers, citroenschil en boter. Meng de ingrediënten tot er een deeg ontstaat. Bestrooi het deeg met bloem en dek de kom af met folie of een theedoek en laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen op een warme plaats. Voeg hierna de rozijnen en amandelen toe en kneed deze door het deeg. Haal het deeg uit de kom en maak er een rond deeg van en laat het 30 minuten rusten. Snijd in het deeg een kruisje en smeer het deeg in met een losgeklopt ei en bestrooi het met amandelschijfjes. Bak de mazanec 35 min in een voorverwarmde oven op 160 graden.

Met dank aan:
https://verkeersbureaus.info/

 

De waardering van www.tsjechshop.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 78 reviews.