In Tsjechie hebben we ontzettend aardige buren. Een ouder echtpaar: échte, échte Tsjechische mensen. Zij houden nauwgezet een oogje in het zeil, buurman maait het gras en buurvrouw stopt ons de lekkerste Tsjechische gerechten toe. Zo kregen we nog niet zo lang geleden een groen soepje. Het was even wennen aan de ietwat bittere smaak maar (zoals we hier in Brabant zeggen) het was goed weg te krijgen. Natuurlijk vroeg ik de buurvrouw om het recept van de jarní zeleninová polévka.

Verstond ik dat nu goed? “Gewoon de tuin inlopen en groen plukken daar, kort koken met bouillon en dik maken”. Ik snapte er niets van. En vandaag moest ik daar weer aan denken toen ik met de hond in het buitengebied liep. Dus thuis gekomen heb ik meteen het kookboek “ De Boheemse Keuken”  gepakt en ja hoor, daar stond het recept van de jarní zeleninová polévka.
Dat recept deel ik graag hieronder, met dank aan google voor het bijbehorende plaatje.

Nodig:

  • 3 handjes voorjaarskruiden zoals brandnetelblad, spinazieblaadjes, blaadjes van de aardbeiplant, blaadjes van viooltjes, hondsdraf, paardebloemblaadjes, basilicum of wat voor kruiden dan ook
  • 1 theelepel peterselie of bieslook
  • 40 gram boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ¼ rundvleesbouillon
  • 1/8 l slagroom
  • 2 eidooiers
  • zout, foelie, gember

Bereiding: de kruiden goed wassen, met de bouillon overgieten en kort koken. Intussen van de boter en de bloem een lichte roux maken. Giet de gekookte kruiden af en vermeng de roux met de bouillon. Blijf goed roeren, anders gaat het klonteren. De bouillon opnieuw op het vuur zetten en 10 minuten zachtjes laten koken. Snijd de afgekoelde kruiden fijn en voeg ze bij de bouillon. Laat het geheel nog 10 minuten koken. Breng de soep op smaak met zout, foelie of gember. De slagroom met het eigeel goed door elkaar roeren en langzaam aan de soep toevoegen. Hierna het geheel niet meer aan de kook laten komen, alleen voorzichtig opwarmen anders gaat het eigeel klonteren. Vlak voor het opdienen de fijngesneden peterselie of bieslook toevoegen.
NB: Je kunt ook nog brood bakken in een beetje boter en dit in stukjes gesneden juist voor het opdienen aan de soep toevoegen. Dobrou chut’ !!

 

 

 

 

 

De waardering van www.tsjechshop.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 5 reviews.