Gevulde koolrolletjes met karwij (Tsjechisch)

Gevulde koolrolletjes met karwij (Tsjechisch)
Afdrukken
Ingrediënten
  1. groene kool (ca. 1 kg)
  2. ca. 2 l groentebouillon
  3. 250 g half-om-halfgehakt
  4. 150 g gekookte rijst ( = 50 g rauw)
  5. 1 ei, losgeklopt
  6. 1 ui en 2 tenen knoflook, fijngehakt
  7. 1 eetl. gemalen karwijzaad (kummel)
  8. 1 eetl. scherpe mosterd
  9. zout, versgemalen peper
  10. 250 ml crème fraîche
  11. maïzena, allesbinder
Bereidingswijze
  1. Voorbereiding (ca. 15 minuten: kan ½ dag van tevoren): Haal de bladeren van de kool los en snijd de onderkant van de harde nerven eruit. Blancheer de bladeren in gedeeltes 2 min. in de kokende bouillon en laat ze uitlekken in een vergiet.
  2. Meng het gehakt met rijst, ei, ui, knoflook, karwijzaad, mosterd, flink zout en peper en kneed even goed door. Proef of het gehakt goed pittig is (gooi proefballetjes in de kokende bouillon). Kruid zo nodig extra met peper, zout en karwij.
Bereiding (ca. 15 minuten + ca. 40 minuten oventijd)
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep steeds een flinke eetlepel van het gehaktmengsel op een koolblad en vouw de zijkanten al rollend naar binnen. Zet de rolletjes vast met cocktailprikkertjes en leg ze naast elkaar in een ingevette, ruime, lage ovenschaal. Schenk er een bodempje bouillon bij en laat de koolrolletjes in 40 minuten gaar worden, keer ze halverwege. Giet de bouillon van de koolrolletjes af in een steelpannetje, houd de rolletjes even warm onder aluminiumfolie. Klop de crème fraîche door de bouillon en laat ca. 3 minuten op hoog vuur inkoken. Bind de saus licht met wat maïzena of allesbinder en maak op smaak af met zout en peper.
  2. Verdeel de rolletjes over warme borden en geef er de saus en gekookte aardappels of puree bij.
Opmerkingen
  1. Met dank aan Piet Miske.
Tsjechshop https://www.tsjechshop.nl/