Afgelopen weer waren we in Petrovice en de buurvrouw en ik wisselen regelmatig onderling wat lekkers uit. Ze heeft me al veel lekkere, traditioneel Tsjechische zaken laten proeven en wij proberen haar en haar man wat Nederlands voor te schotelen. 

De laatste keer gaf ze ons Kulajda, traditionele soep met als belangrijk ingrediënt paddestoelen. (Grappig, in een eerder gebruikte glazen augurkenpot). Ze had nl. de dag ervoor wat mooie exemplaren in het bos gevonden. En dat vulde ze aan met nieuwe aardappels uit haar tuin. Kan het verser? Ik heb haar het recept gevraagd. Ze gaf me de ingrediënten en over de hoeveelheden deed ze niet zo moeilijk: je gebruikt dat wat je hebt 🙂

 

 

Nodig:
bouillon (plantaardig als je het gerecht vegetarisch wil houden)
paddestoelen
aardappels
room (of zure room)
Jíšká (allesbinder, zo handig!) of bloem
verse dille

Hoe maak ik de soep?
1. Schil de aardappelen en snijd deze in partjes
2. Snij de paddestoelen in stukjes
3. Bouillon met aardappels en paddestoelen erin op het vuur, langzaam aan de kook brengen (niet te hard).
4. Voeg ondertussen de bloem met de room door elkaar.
4a. Als je Jíšká hebt, hoef je nog niets te doen (geldt ook voor stap 5).
5. Als de aardappelen gaar zijn, doe dan een beetje van de bouillon bij het room/bloemmengsel en doe het daarna bij de rest van de bouillon. Goed blijven roeren tot de soep bindt.
5a. Als de aardappelen gaar zijn, strooi dan wat Jíšká in de soep en blijf roeren tot deze bindt.
6. Bestrooi de soep met dille en smullen maar!

Dobrou chut’!

 

De waardering van www.tsjechshop.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 36 reviews.